Eigen huis krediet versus tweede hypotheek
 

Een eigen huis krediet heeft veel weg van een tweede hypotheek. Bij een eigen huis krediet dient het huis wat je hebt gekocht als onderpand. De meeste mensen sluiten deze lening af voor de verbouwing van hun huis, maar er zijn ook gevallen bekend waar mensen een nieuwe auto kochten van het geleende geld. Het maakt in principe niet uit waar je het geld voor gebruikt. De bank verplicht je niet om het geld te gebruiken voor de verbouwing van het huis. Je bent hier volledig vrij in. Wel is het zo dat als je het geleende bedrag in de verbouwing van je huis stopt de rente aftrekbaar is bij de belasting. Dit is natuurlijk een groot voordeel. Daarom wordt deze vorm in de meeste gevallen gebruikt voor de verbouwing van het huis.


De hoogte van het eigen huis krediet dat je kunt afsluiten is bij iedereen verschillend en heeft te maken met de meerwaarde van je huis. Als je een huis hebt gekocht van €300.000 en je hebt dit tien jaar in bezit. Dan heb je waarschijnlijk €100.000 hypotheek afgelost in deze tien jaar. Het huis is in deze tien jaar ook in waarde gestegen en zal waarschijnlijk €350.000 waard zijn. Dit betekent dat je de afgeloste €100.000 kan lenen plus de meerwaarde van €50.000. Dit komt neer op €150.000 wat je maximaal bij dit voorbeeld zou kunnen lenen. Het is niet verplicht om het maximale bedrag te lenen je kunt natuurlijk ook minder lenen.


Bij een verbouwing van het huis wordt er meestal 15% extra geleend dan de berekende verbouwingskosten. Dit om eventuele onvoorziene uitgaven te dekken. Mocht er na de verbouwing geld overblijven dan kan je dit meteen weer aflossen als je dit wilt. Het voordeel is dat je bij het aflossen van de lening je niet hoeft te houden aan een maximaal afgesproken maandbedrag je kunt boetevrij extra aflossen als je geld over hebt.


Het verschil met een tweede hypotheek is niet groot, maar er zijn wel een aantal significante verschillen en één van de verschillen is af te leiden uit het feit dat je het afgeloste hypotheek bedrag in de loop der jaren weer kan lenen. Ook is het zo dat je bij het afsluiten van een tweede hypotheek langs de notaris moet dit is niet zo bij het afsluiten van een eigen huis krediet. Een ander voordeel is dat de rente vele malen lager ligt dan als je een tweede hypotheek afsluit.


Er zitten een aantal grote voordelen aan een eigen huis krediet als je dit vergelijkt met een tweede hypotheek. Het is daarom verstandig als je het huis wilt verbouwen om niet alleen te kijken naar een tweede hypotheek maar ook zeker naar deze optie.

 

Meer over lenen

 

 

 

Deel deze informatie met je vrienden! 


eigen huis