Autolening afsluiten
 

Je wilt een nieuwe auto kopen, maar je hebt niet genoeg geld om de auto in een keer af te betalen. Dit komt overigens vaker voor dan men denkt. In Nederland zijn de meerderheid van de nieuwe auto’s geleased of er is een (gedeeltelijke) lening voor afgesloten. Het neertellen van gemiddeld €20.000 voor een nieuwe auto is voor de meeste onder ons niet weggelegd. Daarom zijn er een aantal financieringsmogelijkheden in het leven geroepen waardoor dit wel mogelijk wordt.


Eerst even iets over de prijzen van auto’s die je ziet verschijnen bij de reclames. Dit zijn meestal de basis prijzen dat betekent dat je deze prijs betaalt voor de basisuitvoering. De basisuitvoering wilt meestal zeggen geen elektrische ramen, drie deurs, geen airco, geen gordijn en zijairbags, geen mistlampen, geen chromen accenten, geen velgen, geen lederen bekleding, geen stoel en stuur verwarming en keuze uit basis kleuren voor de carrossie. De meeste onder ons weten dit wel, maar het is toch goed om nog eens te benadrukken. Dit betekent dat je als je niet de basisuitvoering wilt kopen (wat de meeste onder ons niet willen) je enkele duizenden euro’s extra kwijt bent. Je kan heel makkelijk op de sites van de grote auto merken uitrekenen hoeveel jouw auto gaat kosten met alle opties erop die jij wilt hebben dan heb je meteen een realistisch bedrag van wat jouw nieuwe auto echt gaat kosten.


Voordat je een lening voor een nieuwe auto gaat afsluiten is het verstandig om na te gaan of een lening afsluiten echt noodzakelijk is. Je kunt natuurlijk ook gewoon sparen totdat je het gewenste bedrag bij elkaar hebt. Dit duurt wel wat langer, maar je zit niet vast aan een contract en hoeft ook geen extra rente te betalen over de lening in tegen deel krijg je juist rente van de bank over het gespaarde bedrag. Kan je niet wachten of heb je die auto gewoon nodig voor bijvoorbeeld je werk dan kan je tegenwoordig een lening afsluiten bij de dealer waar je de auto gaat kopen.


Autolening afsluiten bij de dealer


Elke dealer hanteert weer andere voorwaarden dus het is van belang je vooraf goed te verdiepen in de voorwaarden van de verschillende dealers. Het verdiepen in de voorwaarden van de dealers kan je uiteindelijk geld besparen in de vorm van het betalen van minder rente over de lening. Verdiep je niet alleen in de voorwaarden, maar ook in de betrouwbaarheid van de dealer. Nu is het zo dat de dealers van grote merken heel betrouwbaar overkomen en dat meestal ook zijn, maar er kan altijd iets mis gaan of niet helemaal duidelijk zijn. Doe je huiswerk vooraf goed en zoek op het internet naar eventuele ervaringen van mensen met deze dealers dan krijg je meestal een goed beeld van hoe het eraan toe gaat. Je wilt natuurlijk altijd weten of de dealer alleen maar geld op jouw wilt verdienen of dat hij het beste met jouw voor heeft. De dealers zijn ervaren verkopers je zult niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn die zich hierdoor laat inpakken wees op je hoede.


Als je eenmaal een autolening wilt af sluiten bij de dealer dan heb je nog verschillende opties. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld het hele bedrag te lenen voor de nieuwe auto, maar je kan ook een gedeelte aanbetalen en het overige deel lenen dit zorgt ervoor dat je een lager bedrag per maand hoeft te betalen. Het is ook mogelijk bij een aantal dealers om de helft van het bedrag te betalen wat de auto kost en de andere helft over één of twee jaar. Het voordeel hierbij is dat je pas over één of twee jaar meestal rentevrij het resterende bedrag hoeft te betalen aan de dealer. Je hoeft hierdoor dan ook niet elke maand een bedrag af te lossen. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je over één of twee jaar het resterende bedrag kan betalen. Weet je niet zeker of je dit gaat lukken begin er dan ook niet aan anders kan het zo zijn dat je voor het resterende bedrag snel een lening moet afsluiten op korte termijn en daar zit je niet op te wachten.


Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te lenen voor je nieuwe auto kun je jouw oude auto inruilen of verkopen. Meestal is het zo dat de dealer jouw meer inruilwaarde geeft voor je oude auto dan dat het je zou opbrengen als je deze particulier zou verkopen. De dealer wil het voor jouw zo aantrekkelijk mogelijk maken om die nieuwe auto aan te schaffen en als jij een hoge inruilwaarde krijgt voor je oude auto dan kan dat jouw net dat extra zetje geven om toch die nieuwe auto te kopen. Doordat je jouw oude auto inruilt bij de dealer hoef jij minder geld te lenen dan je in eerste instantie van plan was. Dit betekent weer dat je per maand op een lager maandbedrag uitkomt dan je eerst had uitgerekend.


Tips bij het kopen van een nieuwe auto


Zorg ervoor dat je het juiste moment afwacht als je een nieuwe auto gaat kopen. De grote auto merken komen altijd wel met aanbiedingen op de proppen het zou mooi zijn als je deze mee kan nemen. De aanbiedingen bestaan meestal uit een gratis optie pakket wat jouw toch weer een paar duizend euro kan besparen of een hogere inruilwaarde op je oude auto wat jouw ook weer geld bespaard. Zorg er verder voor dat je rekening houd met de maandlasten die een nieuwe auto met zich meebrengen. Denk aan wegenbelasting, onderhoud en kosten voor een autoverzekering. Besluit je een wegenbelastingvrije auto te kopen verdiep je dan eerst in de regels van de overheid op dit beleid, want die veranderen bijna elk jaar. Het kan zomaar voorkomen dat je dit jaar in een nieuwe belastingsvrije diesel auto rijdt en volgend jaar toch weer wegenbelasting zal moeten gaan betalen. Vertrouw hierbij niet op het woord van de dealer, maar zoek dit zelf uit. Enkel door berekeningen te maken van verschillende autoleningen kun je de goedkoopste autolening vinden.


 

Meer over lenen

 

 

 

Deel deze informatie met je vrienden! 


afsluiten