Consumptief krediet
 

Een consumptief krediet is eigenlijk geen leenvorm maar een collectief die voor het doeleinde van de verstrekte leningen staan die hieronder vallen. Er wordt gesproken van een consumptief krediet als de aankoop bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat of een auto is. Onder deze vorm vallen twee leenvormen dit zijn het doorlopende krediet en de persoonlijke lening. Je kunt twee kanten op bij een consumptief krediet. Optie één je sluit een lening af van een vast bedrag voor de aankoop van bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat. Of optie twee je sluit een lening af voor bijvoorbeeld een auto waarbij je het afgeloste bedrag weer mag opnemen en kan gebruiken voor andere uitgaven.


Optie één staat beter bekend als een persoonlijke lening een veel voorkomende leenvorm. Die uitstekend te gebruiken is voor de aankoop van een televisie, bankstel of andere huishoudelijke producten. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je het product meteen mee naar huis kan nemen zonder dat jij er eigenlijk een cent voor hebt betaald. Betalen doe je namelijk aan het eind van iedere maand in een vast termijn. Voor veel consumenten is dit een uitkomst, omdat ze het bedrag niet in één keer kunnen missen. Door het nemen van een persoonlijke lening kunnen ze wel gebruik maken van de producten die ze nodig hebben.


Een groot deel van de consumenten maakt namelijk alleen gebruik van een persoonlijke lening als het echt niet anders kan. Niet zozeer omdat ze de allernieuwste televisie willen hebben, maar meer omdat de oude televisie of andere huishoudelijke apparaten het begeven hebben. Dit gebeurt meestal op onverwachte momenten als je even geen geld of reserve meer hebt en vaak maak je dagelijks gebruik van deze producten. Dan heb je geen andere keus dan voor een persoonlijke lening te kiezen om deze kapotte apparaten te vervangen.


De tweede optie van een consumptief krediet is een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je het afgeloste bedrag weer mag opnemen en gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je altijd wat extra geld achter de hand hebt. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld geschikt voor het kopen van een nieuwe auto. Stel je voor je sluit een doorlopend krediet af van tienduizend euro om een nieuwe auto te kopen. Elke maand los je tweehonderd euro af, na vijf maanden heb jij duizend euro afgelost. Dit bedrag kan je mocht je het nodig hebben weer opnemen en gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je altijd de beschikking hebt tot wat extra geld. Houd er wel rekening mee dat je alleen weer geld opneemt als je het echt nodig hebt anders duurt het wel erg lang voordat je de lening hebt afbetaald. Tegenover dit voordeel staat wel een nadeel je betaald namelijk iets meer rente over het doorlopend krediet dan bij een persoonlijke lening.


Heb je een BKR codering en wil je lenen zonder BKR toetsing of wil jij gewoon zo min mogelijk rente betalen dan is een particuliere lening misschien een uitkomst. Een particuliere lening is zonder BKR toetsing en de looptijd, het maandtermijn en de rente worden gezamenlijk bepaald. Jij en de verstrekker onderhandelen samen over de voorwaarden en dit kan ervoor zorgen dat je bij een particuliere lening aardig at geld kan besparen als je het vergelijkt met andere leenvormen.


Kijk goed naar jouw situatie en beslis dan welke leenvorm het best bij jou past.

 

Meer over lenen

 

 

 

Deel deze informatie met je vrienden! 


verschillende soorten